Suomen suosituimmat sähköautot

Sähköautoista on muodostunut uuden vuosikymmenen eniten puhutuin ja halutuin autotyyppi. Sähkömoottorin turvin toimivalla autolla on kaksi erilaista variaatiota: täyssähköauto tai hybridiauto, josta löytyy kummatkin moottorit (poltto- ja sähkömoottori). Niiden toimintamatka yhdellä latauksella vaihtelee mallista riippuen 50–1 000 kilometrin välillä. Lisäksi toimintakykyyn vaikuttavat akun koko, ajonopeus ja ulkoilman lämpötila.

Sähköautot on otettu Suomessa vastaan hyvin, koska ne riittävät monen pääkaupunkiseudulla asuvan työmatka-autoksi. Samalla Suomessa on laajennettu sähköautojen latauspisteitä, joista etenkin pikalatauspisteet ovat helpottaneet jopa pitkien matkojen tekemistä, koska välilatauksen ehtii tehdä normaalin huoltsikkapysähdyksen aikana.

Sähköautot ovat kuitenkin vielä kovin kalliita, jonka takia ne eivät ole yleistyneet niin nopeasti kuin toivotaan. Kuitenkin sähköautot ovat tärkeä osa Suomen hallituksen suunnitelmaa puolittaa liikennepäästöt puolella vuoteen 2030 mennessä ja samalla valtio tukee uusien sähköautojen ostamista, jonka ansiosta autot ovat jo keränneet merkittävästi uusia käyttäjiä.

Autot ovat monelle intohimoinen aihealue, joka vaikuttaa jokaisen elämän osa-alueeseen. Monesti sähköautot vaativat jo uuden teknologiansa ansiosta lisäperehtymistä ja jopa uusien aiheiden opettelua, mutta sen vastapainoksi opittua tietoutta voi käyttää hyväksi esimerkiksi lyödessä vetoa rallista tai F1-kilpailuista. Parhaat F1 vetovinkit löydät täältä! Tutustutaan seuraavaksi Suomen suosituimpiin sähköautoihin.

Tesla Model 3

Yhdysvaltalainen sähköautovalmistaja Tesla on alansa suosituin nimi ympäri maailmaa, ja Suomessakin sen tuottamaa Model 3-mallia myytiin erittäin onnistuneesti. Vuoteen 2019 loppuun asti tehtyjen sähköautojen ensirekisteröinneistä puolet kuuluivat Elon Muskin onnistuneelle automerkille, Teslalle, ja niistä etenkin Model 3-mallille.

Samalla Model 3 on rikkonut ennätyksiä ollen kaikkien aikojen eniten ennakkoon varattu automalli. Se on paljon kohuttu auto, jota joko vihataan tai rakastetaan. Se on kuitenkin ulkonäöltään näyttävä ja toimintakyvyltään erittäin tehokas (paras malli kiihtyy nollasta sataan 3,4 sekunnissa). Suomessa mallin perusmalli irtoaa noin 50 000 eurolla, kun taas ylemmistä varustustasoista voi joutua maksamaan jopa 70 000 euroa.

Nissan Leaf

Vaikka sähköautoista puhuttaessa ensin mieleen tulee erään amerikkalaisvalmistajan tuotteet, on Nissan esitellyt oman tuotoksensa maailmalle jo vuonna 2010. Nissan Leaf sai pitkän aikaan olla markkinoilla täysin yksin, ja sitä ehdittiinkin myydä yli 300 000 kappaletta ympäri maailmaa, kunnes vuonna 2018 se esitteli sähköautonsa toisen parannetun sukupolven.

Uusi Leaf on hintatasoltaan keskitasoa, eli maksaa vain noin 35 000 euroa, jonka ansiosta se sopii hyvin uudeksi autoksi keskiluokalle tai jopa työmatka-autoksi. Sen toimintamatka yhdellä latauksella on 270 kilometriä (Leaf-malli) tai 380 kilometriä (pitkille matkalle suunniteltu e+-malli). Tyylikkään ulkokuoren sisään kätkeytyy paljon huipputeknologiaa, kuten ePedal-poljin ja ProPILOT-ajoavustin.

Huyndai Kona electric

Hyundai Kona electric kuuluu tehokkaiden sähköautojen piiriin, ja se muistuttaa ulkonäöltään myös kompaktia katumaasturia. Se mainostaa pystyvänsä jopa 450 kilometrin toimintamatkalle, joka onnistuu hyvin. Mallista on saatavilla lisäksi kaksi versiota eri akuilla, jotka vaikuttavat lopullisiin tehoihin ja toimintamatkaan. Mallin hintataso pyörii 45 000 euron ympärillä.

Audi e-Tron

Audi on lähtenyt rohkeasti haastamaan Teslan johtoasemaa sähköautoalalla tuomalla markkinoille e-Tron-mallinsa, jonka se mainostaa olevan paras sähköauto. Se tarjoaa 417 kilometrin toimintamatkan, sähköisen quattro-nelivedon ja kiihtyvyyden nollasta sataan 5,7 sekunnissa - unohtamatta Audin tuomaa laatua ja ylellisyyttä. Mallin hinta on noin 90 000 euroa.

Seat Mii

Seat Mii on tällä Suomen halvin myynnissä oleva sähköauto, jonka hintalappu alkaa 15 400 eurosta. Kyseisestä hinnasta vähennetään vielä valtion antama sähköautotuki, joten se on erittäin edullinen vaihtoehto kaupunkiajoon keskittyneille autoilijoille. Sen toimintamatka yhdistetyllä kaupunki- ja maantieajolla on 260 kilometriä, mutta pelkkään kaupunkiajoon yksi latauskerta riittää 360 kilometrin verran - talvioloissa luvut luonnollisesti pienenevät, kuten muillakin sähköautoilla.

27 Sep 2020